Uyku apnesi nedir, belirtileri nelerdir? Uyku apnesi neden olur, tedavisi nedir?
Uyku, sağlığımız için inanılmaz kritik bir öneme sahip. Ancak, uyku sırasında yaşanan bozukluklar, özellikle uyku apnesi gibi durumlar, hayat kalitenizi etkileyip ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Peki, uyku apnesi nedir ve belirtileri nelerdir?
Uyku apnesi, solunumun uyku sırasında tekrarlayan duraklamalarla kesintiye uğradığı bir uyku bozukluğudur. Çoğu kişinin farkında olmadan yaşadığı ama ilerleyen durumlarda ciddi sağlık problemleri oluşturduğu uyku apnesi üzerinde durulması gereken bir uyku bozukluğudur. İşte, uyku apnesi neden olur ve uyku apnesi tedavisi nedir sorularının yanıtları!
20’li yaşlarda cilt bakım rutinleri! Uzmanlar ışıl ışıl cildin sırrını açıkladı!
UYKU APNESİ NEDİR?
Uyku esnasında genellikle solunum yolunun daralması veya tıkanması sonucu solunumun ara ara durma noktasına gelmesidir. Uyku apnesi, kişinin uyku kalitesini etkileyerek dinlenmemiş hissetmesine ve gün içinde uykulu olmasına yol açar. Ayrıca, uyku apnesi tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir, bu yüzden tanı ve tedavide öncelik önemlidir.
Gece çorapla uyumak beyne zararlı mı, boy uzamasına engel mi? Çorapla uyumak neden zararlı?
UYKU APNESİ NEDEN OLUR?
Uyku apnesinin temel nedenleri arasında obstrüktif ve santral formda olmak üzere farklılık gösterir.
Obstrüktif uyku apnesi, boğaz arka kısmında yer alan kasların gevşemesi sonucu meydana gelir. Bu kasların gevşemesiyle hava yolları daralır ve hava akımı engellenir.
Santral uyku apnesi ise beyinden solunum kaslarına doğru sinyallerin iletilmemesi sonucu oluşur. Nadiren görülen bu durumda kişinin solunumu durabilir.
UYKU APNESİ BELİRTİLERİ
Uyku apnesinin belirtileri kişiden kişiye değişebilir ancak genellikle ortak şikayetler vardır. Bu belirtiler arasında yüksek sesle horlama, uykuda solunum durması atakları, sabahları ağız kuruluğu veya boğaz ağrısı, sabah baş ağrıları, uyumakta zorlanma, depresif ruh hali ve sinirlilik sayılabilir. Çocuklarda ise dikkat eksikliği, davranış sorunları ve okul performansında düşüş gibi belirtiler görülebilir.
UYKU APNESİ TEDAVİSİ
Uyku apnesi tedavisi, altta yatan nedenlere bağlı olarak değişebilir. Obstrüktif uyku apnesi tedavisinde kullanılan yöntemler arasında CPAP (sürekli pozitif hava yolu basıncı) cihazları, ağız içi apareyler veya cerrahi müdahaleler bulunur. Santral uyku apnesi tedavisi ise genellikle altta yatan nedenin tedavisiyle başlar. Bunlar arasında nörolojik tedaviler, kalp hastalıklarının tedavisi veya solunum cihazları bulunabilir.
Uyku apnesi, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bir uyku bozukluğudur. Ancak, uygun tedavi yöntemleri ile yönetilebilir bir durumdur. Belirtileri fark edenlerin vakit kaybetmeden uzman bir sağlık profesyoneline danışmaları çok önemlidir.
-
Cahil vatandaş 4 hafta önce Şikayet EtYatmadan önce bir adet golden veya kırmızı elma yemek herşeyi halleder. Kaptırmayın paranızı doktorlara..Beğen Toplam 2 beğeni
-
EREN 4 hafta önce Şikayet Etsigarayı bırakınca 1 yıl sonra tüm bu şikayetler bitiyorBeğen Toplam 1 beğeni
-
esentepe03 4 hafta önce Şikayet Eteminmisin ben sigarayi birakali 12 yil oldu ama rahatsizligim hala devam ediyorBeğen