Kadınlık hormonu alzheimer hastalığını tetikliyor mu?

Beyin hücrelerinin zamanla işlevini kaybetmesiyle oluşan alzheimer hastalığı kadınlarda daha sık görülüyor. Bunun sebebi kadınların erkeklere göre daha uzun yaşamasıyla alakalı olabilir.

Kadınlık hormonu alzheimer hastalığını tetikliyor mu?
Kadınlık hormonu alzheimer hastalığını tetikliyor mu?
GİRİŞ 10.12.2020 09:58 GÜNCELLEME 10.12.2020 09:58

Yapılan araştırmalarda alzheimer hastalığının kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görüldüğünü gösteriyor. Beyin hücrelerinin zamanla işlevini kaybetmesiyle oluşan bu hastalık hafıza kaybı, bunama ve vücudun bilişsel fonksiyonlarının azalması şeklinde kendini gösterir.

Yakın zamanda Alzheimer Hastalığı Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmada, hayvanlar üzerinde hormonal incelemeler yapıldı ve östrojen replasman tedavisinin kadınlarda Alzheimer hastalığının gelişmesine ve ilerlemesine karşı etkili olabileceği ortaya çıkarıldı. ççAraştırmacılar bu çalışmada Alzheimer hastalığını yönetmek için hormon replasman tedavisinin ne şekilde kullanılabileceğini ana konu olarak belirlemiş olsa da, kadınlarda daha sık görülen Alzheimer riskini değerlendirme açısından da daha geniş bir risk faktörü yelpazesi sunmuş oldular. Buna göre, önceki çalışmaların verileriyle de uyumlu olarak yaş, doğurganlık evresi, hormon seviyeleri ve diğer medikal risklerle etkileşimler de hastalığın gelişmesini ve seyrini önemli ölçüde etkileyebiliyor.


Alzheimer hastalarının 3'te 2'si kadın!

İtalya’daki Torino Üniversitesi'nde Cavalieri Ottolenghi Vakfı (NICO) Nörobilim Bölümü ve Sinirbilimi Enstitüsü'nden yardımcı araştırmacı Dr. Elena Tamagno, "son yapılan epidemiyolojik araştırmalar gösterdi ki, Alzheimer hastalarının 3’te 2’si kadın” diyor, “Ve bu gerçek yalnızca yaşam sürelerinin daha yüksek olmasına bağlanamaz. Estradiol (östrojen) hormonunun azalması, kadınlarda bilişsel işlevin azalmasına yol açan faktörlerden biri olabilir."

Östrojen tedavisi Alzheimer’ı nasıl etkileyecek?

Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde araştırmacılar, östrojen replasmanının (yapay östrojen hormonu takviyesinin) antioksidan aktivite yoluyla Alzheimer hastalığından etkilenen sinir hücrelerinin patolojik hale gelmesini tersine çevirebildiğini buldular. İtalya'daki Genova Üniversitesi Geriatrik Tıp Birimi’nden yardımcı araştırmacı Massimo Tabaton'a göre, "sonuçlar erken menopoz sonrasında uygulanacak östrojen replasman tedavisinin Alzheimer hastalığına karşı koruyucu olabileceğini de öne sürüyor.”

KAYNAK: HT HAYAT
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
A Milli Takım'ın EURO 2024 kadrosu açıklandı
Asıl soru: 'Başıboş köpek hakkı' mı, çocukların 'yaşam hakkı' mı?