Adana'da gezilecek yerler: Ne yenir, nerelere gidilir?
Kültürü ve mutfağı ile herkesi kendine çeken Adana'da gezilecek yerlerin sayısı bir hayli fazla. Adana'da ne yenir, Adana'nın tarihi yerleri gibi konularda detaylı bilgi haberimizde bulunuyor.
Adana'da gezilecek yerler tarihi ve turistik noktalar olarak bulunuyor. Yerli ve yabancı turistleri kendine çeken başka bir detay ise Adana'nın meşhur yemekleri. Adana kebap ve ciğer yemeye giden çoğu kişi gezi yerlerini de ziyaret etmeden dönmüyor. Adana'nın tarihi yerleri geçmişten günümüze de ışık tutan yapılar niteliğinde. Adana Sarıçam, Karataş, Seyhan gezilecek yerler bakımından zengin olan yerler. Hem midenizi şenlendirmek hem de Adana'da güzel bir gün geçirmek için Adana gezi rehberimizin detaylarını aklınızda iyi tutun.
ADANA'DA GEZİLECEK YERLER
Adana'da gezilecek yerleri bölge olarak ele aldık ve bu bölgelerde bulunduğunuzda gezebileceğiniz yerleri derledik. Ayrıca diğer ilçelerde de gezilecek çok güzel adresler bulunuyor. Bu adresler Adana seyahatiniz boyunca gezebileceğiniz yerler. Arkadaşlarınız ya da ailenizle gönül rahatlığı ile bu gezi noktalarını ziyaret edebilirsiniz. Adana'da gezilecek yerlerin içinde en çok ünlenen ve Adana manzaralarında görünen taş köprüyü mutlaka görmeli ve Adana kebabını da tatmadan dönmeyin.
ADANA SARIÇAM GEZİLECEK YERLER
Sarıçam Adana'nın merkez ilçelerinden biri. Adana il merkezine ise 25 km uzaklıkta bulunuyor. Burası adını Sarıçam Ormanlarından almıştır. Sarıçam çok gelişmiş bir ilçe değil. Gezilecek yerleri de çok fazla yok. Ancak Adana havasını sonuna kadar hissedebileceğiniz güzide bir yer.
İlçede Çatalan Baraj Gölü'nü ziyaret edebilirdiniz. Güzel bir havası var ve tabiatı da güzel.
ADANA KARATAŞ GEZİLECEK YERLER
Tarihte büyük imparatorluklara ev sahipliği yapmış bir yer Adana. Bu nedenle de Adana'da tarihi gezilecek yerler çok. Bu yerlerin bulunduğu ilçelerden biri de Karataş. Yaz geldiğinde Adana'nın öne çıkan en güzel yeri. Deniz kenarında yer aldığı için Karataş gezilecek yerleri arasında ilk sırada Karataş Plajı yer alıyor.
1957 yılında ilçe olmuş Karataş Adana merkeze de 50 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Tarihinin de MÖ 1000'li yıllara dayandığı söyleniyor. Bu dönemlerde antik kent olarak kullanılmış.
İlçe günümüzde önemli bir liman kenti. Bu yüzden de sanat ve kültür açısından oldukça gelişmiş. Doğal güzellikleri de bir hayli fazla burada. Kamp yapmak isteyen kişiler için de güzel kamp alanları bulunuyor.
-Magarsus Ören Yeri
Karataş ilçesinde yer alan Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait yazıtlar ve sikkelerde kentin ismi Mallos olarak geçiyor. Büyük İskender'in de bu tapınağa gelerek kurban adadığı da söyleniyor. Magarus Ören yeri içerisinde limana bakan bir tiyatro bulunuyor. Adana'nın tarihi yerleri böyle karşımıza çıkıyor.
- Akyatan Gölü
Diğer bir ismi ile Ağyatan Gölü- Lagünü olarak biliniyor burası. Akyatan Kuş Cenneti size bir sürü doğal güzellik sunuyor. Ortalama 3100 hektarlık bir alana sahip. Bazı göçmen kuşların rotalarında bulunan bu yer onların dinlenme yeri.
-Tuzla Gölü
Karataş gezilecek yerler içerisinde güzel bir rota da Tuzla Gölü. Çeşitli kuşlar ve balık türleri bulunuyor burada. Balık zenginliği bakımından da en bereketli yer burası.
- Hanlar
Osmanlı zamanından kalan iki tane han bulunuyor Karataş'ta. Bunlardan biri 1782 yılında yaptırılan Menzil Han diğeri ise 1608 yılında yapılan Osmanlı han. Adana'da Karataş'ta gezilecek tarihi yerleri çerisinde bulunuyor.
ADANA SEYHAN GEZİLECEK YERLER
Adana'nın merkez ilçesi Seyhan. Seyhan Nehri'nin iki tarafına yayılan Adana kentinin batı yakasında Seyhan, doğu yakasında ise Yüreğir bulunuyor. İki kenti ise birbirine bağlayan tarihi Taşköprü bulunuyor. 320 metre uzunluğundaki Taşköprü Seyhan gezilecek yerler içerisinde tarihi bir nokta olarak duruyor. Herkesin mutlaka görmesi gereken bu tarihi köprü Adana'nın da günümüzdeki simgesi konumunda.
Şehrin ilk kurulduğu bölge Seyhan. 1950 yılından itibaren şehrin hızla sanayileşmesi hızlı nüfus artışını da beraberinde getirmiş. İlk çağlara kadar uzanan bir tarihi olduğu biliniyor Adana'nın. Bu tarihte Seyhan Nehri kıyısında bir yerleşim yeri olduğu da biliniyor. Hititlerin Kava Kitabelerinde de Adana'dan bahsedildiği söyleniyor.
-Taşköprü
Adana'nın günümüzdeki sembolü Taşköprü. Bir Adana fotoğrafı gördüğümüzde mutlaka aynı karede Taşköprü'ye de rastlıyoruz. Tarihi Roma dönemine kadar uzanıyor. 21 gözlü olan köprünün kıyı şeritlerindeki gözler doldurulmuş. Eski haine göre biraz daha kısalmış.
-Merkez Sabancı Cami
1998 yılında yapılan ve hizmete açılan Sabancı Camii mimarisi ile göz dolduran bir eser. 52.600 metrekare bir alan yapılmış olan cami günümüzde en çok ziyaret edilen yerlerden biri. Mülkiyeti Adana Diyanet İşleri Vakfı'na ait ve kullanıp hakkı Adana İl Müftülüğü' ne devredilmiş.
-Merkez Park
Adana'nın yaz sıcağında halkın nefes almak için ağaçların altında vakit geçirdiği en güzel yerlerden biri burası. Sabancı Merkez Camii le beraber Seyhan Nehri'nin kıyısında bulunmaktadır.
-Seyhan Barajı ve Gölü
Akdeniz'e dökülen en büyük akar suyumuz olan Seyhan nehri Adana'ya uzun yıllardır büyük katkılar sağlıyor. Turistik açıdan büyük gelir kaynağı olan Seyhan Nehri ve barajı oluşabilecek taşkınları önlemek için bir baraj ile çevrilmiş. Günümüzde de baraj ve üzerindeki Taşköprü herkesin ilgisini çeken gezi yerleri.
-Çoban Dede Parkı
Çoban Dede parkı içerisinde bir türbe bulunuyor. Rivayete göre buraya park yapılması için gidildiğinde iş makineleri çalışmamış ve bir süre sonra bir mezar bulunmuş. Zamanında yaşayan Çoban Dedeye ait olduğu söylenen bu mezar daha sonra türbeye dönüştürülmüş. Günümüzde de burası Adana halkının yeşil ile iç içe zaman geçirdiği güzel bir gezi noktası.
-Büyük Saat Kulesi
Seyhan'da Ali Münif Yeğenağa caddesinde yer alan tarihi saat kulesi Adana'nın sembollerinden biri. Aynı zamanda da herkesin buluşma noktası burası. Türkiye'nin en büyük saat kulesi odluğu söyleniyor burasının. 32 metre uzunluğunda ve Osmanlı döneminden kalan bir tarihi eser niteliğinde.
- Bebekli Kilise
Saint Paul Church diğer bir adı ile de Aziz Pavlus Kilisesi Seyhan'da bulunuyor. Tepebağ ilçesinde bulunan kilise 1880'li yıllarda yapılmış. Bir İtalyan Katolik kilisesi. 2,5 metre boyunda bir de Meryem Ana heykeli bulunuyor.
-Ramazannoğulları Camii
Adana Ulu Cami olarak da biliniyor bu güzide eser. 16. yüzyıldan kalan tarihi bir eser. Günümüzde hala burada ibadet ediliyor. 1988 yılında Sabancı Camii yapılana kadar Adana'nın en büyük Camisi bu Ulu Cami'ydi. 1509 yılında Ramazanoğlu Halil Bey tarafından yapılmış bu cami. 1541 yılında ise oğlu Piri Mehmet Paşa yapımını tamamlamış.
-Adana Kalesi
Adana'da gezilecek yerler içerisinde Seyhan'da bulunan bu kale de yer alıyor. Çok güzel bir manzarası bulunan kalenin ilk çağlarda yapıldığı söyleniyor. Bir kayalık üzerine yapılan kale şehrin manzarasını çok güzel ayaklar altına seriyor. Gezilecek en güzel tarihi noktalardan biri.
- Adana Sinema Müzesi
Fotoğraf, kitabı afiş ve diğer malzemelerle Türk sinema tarihine ışık tutan bir yer burası. Açılışı da büyük ilgi ile oldu. Yönetmen, oyuncu, senarist ya da kameramanların afişlerde gösterildiği isimlerin en az bir tanesi Adanalı. Yani burası sinema tarihine yön verenlerin yeri diyebiliriz. Bu müze de gezilmesi gereken güzel bir yer.
ADANA'DA GEZİLECEK DİĞER YERLER
Anavarza Kalesi ve Antik Kenti
Kozan ilçesinden 222 kilometre uzaklıkta bulunan bu yer MÖ 9. asırda Asurlar tarafından yapılmış. Kozan ilçesinde Dilekkaya köyü yakınlarında bulunuyor bu antik yer. Roma ve Bizans dönemlilerinde de kullanılmış. 4 kez yıkılan kale Bizans İmparatoru Iustinianus tarafından onarılarak sınır kalesi olarak kullanılmış. Ramazanoğluları döneminde ilk kez Türklerin eline geçmiş bu kale. 14. yüzyıldan sonra ise hiç kullanılmamış. Anavarza Antik Kenti'ne giriş ücreti bulunuyor. Ücretsiz olarak girebilir ve bu antik mekânı gezebilirsiniz.
Misis Antik Kenti ve Mozaik Müzesi
Misis Mozaik Müzesi Yüreğir'de bulunuyor. 1959 yılında ziyarete açılmış. Misis Antik Kenti'nden kalan buluntular burada sergileniyor. 4. yüzyıl sonlarına ait olduğu düşünülen bazilika tipinde bir tapınağın zemin mozaikleri de burada sergileniyor. Bu mozaikler 1959 yılında çıkartılmış. Müze de mozaikleri korumak için kurulmuş.
Yılankale
Yılan Kale Adana'ya 30 kilometre mesafede bulunuyor. 11. yüzyılda yapılan bir Haçlı kalesi. Bizanslıların yaptığı düşünülüyor bu kaleyi. Ceyhan Ovası'na hâkim konumda bulunan kalenin manzarası da muazzam. Yöredeki halk buraya Şahmeran Kalesi diyor. 8 yuvarlak burcu bulunan kale nizamiye kapısı ve kilise, su sarnıcı bulunuyor.
-Şar Antik Kenti
Adana'da gezilecek tarihi yerler içerisinde bulunan Kilikya komanası olarak söylenen Hititlerin Pontus Komanası olarak bilinen ilk dini merkezlerinden sonraki 2. komana olarak kabul edilen yer. Hitit krallarının ayine katıldığı yer de burasıymış. Antik kent Tufanbeyli ilçesinin Kayseri sınırına yakın yerinde bulunuyor. Özellikle Roma dönemine ait eserler günümüzde ayakta kalmayı başarmış burada. Amfi tiyatro, Bizans kilisesi, 6 metre yüksekliğinde ve 3 metre genişliğindeki anıtsal kapısı olan Alakapı en önemlileridir. Roma senatörüne ait mezar bulunan Kırık Kilise de dikkat çeken yerlerden biridir. Şar Antik Kenti'ne giriş ücretsiz. Ücret ödemeden girerek burayı gezebilirsiniz.
-Adana Etnografya Müzesi
Kuruköprü mevkiinde bulunan bu tarihi yer 1845 yılında inşa edilmiş. Sonra terk edilmiş bu kilise. Uzun bir dönemde Fransız askeri hastanesi olarak kullanılmış. 1924 yılından sonra ise müze olarak kullanılmaya karar verilmiş. Kilise restore edilmiş günümüzde restore hal ile bulunuyor. 1983 yılında ise etnografya müzesi haline getirilmiş. Bu müzeye de giriş ücretsiz. Bu müzede Yörüklere ait kültürel öğeleri inceleyebilirsiniz.
ADANA'YA NASIL GİDİLİR?
Adana'ya kara yolu ile ulaşım sağlayabileceğiniz gibi hava yolu ile de ulaşım yapabilirsiniz. Eğer kendi özel aracınızla gitmeyi düşünüyorsanız belli başlı şehirlerden ulaşım süreleri şöyle;
İstanbul'dan Adana'ya 11,5 saatte gidebilirsiniz. İki il arası mesafe 935 kilometre. Ankara'dan Adana'ya 6 saatte ulaşabilirsiniz. 480 kilometre uzaklık bulunuyor. Mersin'den Adana'ya ulaşmak için ise 1 saat yeterli oluyor. İki il arası mesafe 70 kilometre. Hatay'dan Adana'ya yol 2,5 saat sürüyor. 185 kilometre mesafe bulunuyor. Antep'ten Adana'ya ise 225 kilometre uzaklık bulunuyor ve 2,5 saatte ulaşmak mümkün.
Adana Şakirpaşa Havalimanı'ndan da ulaşım sağlayabilirsiniz. Uçakla gitmek için ise ucuz uçak bileti alma yöntemlerini okumanızı öneriyoruz. Buradan şehir merkezine giden otobüsler bulunuyor. Taksi ile gitmek isterseniz ortalama ödeyeceğiniz ücret 30 lira. Havalimanı ile merkez arasında 13 dakikalık bir yol bulunuyor. Çok yakın olması avantaj sağlıyor.
ADANA’DA NE YENİR?
Adana'nın meşhur yemekleri dünyaya ün salmış durumda. Herkesin sabah kahvaltısından akşam yemeğine kadar sofraya gelenleri afiyetle yediği bu şehirde çok zengin bir mutfak bilgisi bulunuyor. Örnek olacak bir mutfağa sahip olan Afyon mutfağında yok yok. Ciğer, kebap, şırdan ve daha fazlası Adana gezisinde mutlaka tatmanız gereken bizim kültürümüzün içerisinde yer alan ancak çok az tanıdığımız lezzetler. Adana yemekleri daha çok et olarak biniyor. Burada öyle güzel etli yemekler pişiyor ki herkes sadece Türkiye değil dünyadan buraya kebap, ciğer, lahmacun yemeye geliyorlar. Adana kebabı ile meşhur bir ilimiz. Sabahları da ciğer ile kahvaltı yapılmasıyla ün salmış. Bütün gün kebap, tava, kavurma yedikten sonra da akşam bir şırdan yiyip kapatıyorlar günü. Adana’da ne yenir haberimizden buraya has lezzetlerin listesini bulabilirsiniz. Detaylı olarak Afyon yemeklerini tüm ayrıntıları ile verdik.
Adana'da gezilecek yerleri keşfettikten sonra bu lezzetlerle gezinizi taçlandırabilirsiniz. Unutulmaz güzel bir seyahat anısı Adana'da sizi bekliyor.
-
Tamer 2 yıl önce Şikayet EtBir adanalı olarak söylebilirim ki gitmeye değecek yerler; baraj gölü, çatalan, varda köprüsü, dilberler sekisi, adnan menderes sahil yolu, belemedik, kapıkaya kanyonu( gerçekten çok güzel bir yer) ,aladağ( çam ormanlarını tepeden gören gören müthiş kahvaltı sıkma evleri var ), atatürk parkı ve Atatürk parkının bulunduğu bulvar olan Ziyapaşa içmek eğlenmek için çok güzel ortam, yılan kalesi müthiş manzaralı bi yer, karataş harbiş sahili ( turistik bir yer beklemeyin ama doğal manzara açısından çok güzel kamp yapmalık bir yer.Şehir merkezinde kalacaksanız Saydam oteli öneririm.Sabah erken uyanabilirseniz ciğerci edip ustaya uğramayı unutmayınBeğen Toplam 1 beğeni
-
Emel Okur 2 yıl önce Şikayet EtAdana denilince ilk akla gelen kebaptır. Fakat gezilecek görülecek o kadar çok yer var ki anlatmakla bitmez. Bu yerleri aracınız olmadan saydam otelde konaklayarak rahatça gezebilirsiniz. Şehirin merkezinde oluşu buna imkan tanıyor.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Ahmet Cengiz 4 yıl önce Şikayet EtAdana’da yapmadan dönme diyeceğim 8 şey Ortadoğunun ve ülkemizin 3’cü büyüğü olan Sabancı camini görmelisin. Adana Kebabı yemek için Kebapçı Ulaş’ı denemelisin Kazım Büfenin muzlu sütüyle tostunu yemelisin. Ciğerci Bedo’da ciğer yemelisin. Şalgamcı Doktoruma uğramalısın. Adana’nın portakal lokumu ve kolonyasını almalısın. Adana kalmayı düşünüyorsanız Saydam Oteli bulmalısın. Vakit tutarsa Portakal çiçeği festivaline katılmalısın. Keşfetmeniz dileğiyle..Beğen Toplam 6 beğeni
-
Mehmet Can 4 yıl önce Şikayet EtŞalgamını içmeyen, Adana kebabını yemeyen, bici biciyi tatmayan bilemez Adana’nın güzelliğini. 3 gün geçirdiğim kültür turunda Adana ile ilgili çok güzel anılar bıraktım Tavsiyelerim 1-Büyük Saat 2-Kazım büfe (muhteşem) 3-Saydam Otel(kesinlikle) 4-kebapçı Ulaş(süper kebap) 5-Ulu cami 6)Varda köprüsü 7)menderes (bici bici) 8)Entografya Müzesi 9)Çatalan Köprüsü 10)Mavi bulvar(cafeler) 11)Adana sinema müzesiBeğen Toplam 8 beğeni